Rohkeudesta

Pakkasaamu, mittari näyttää -17 astetta. Tenttimateriaali odottaa lukijaansa, viikkaamaton pyykki kaappiin pääsyä, mutta pakottava tarve kirjoittaa tämä juuri nyt vie voiton. 

Rohkeus ja rohkeudesta kertovat kirjoitukset tai ohjelmat ovat osuneet silmiini tehokkaasti kuluneen kuukauden aikana. Ensin ihmetyksissäni katsoin Hjalliksen ohjelman ja joulun aikaan luin hyvän blogin. Rohkeus, mitä se on. Itse olen monesti ystäviltä kuullut olevani rohkea. Olen vähätellyt heidän sanojaan, ajatellen, että rohkeus on jotain suuren suurta, maailmoja muuttavaa. Muuttamalla perspektiiviä tulen toiseen ajatukseen, jos rohkeus on oman elämän, oman maailman muuttamista, sisimmän kuuntelemista, silloin myönnän olevani rohkea. Olen uskaltanut lähteä työpaikasta tietämättä missä seuraava on, olen uskaltanut kohdata elämäni suurimmat haasteet silmästä silmään, olen uskaltanut tehdä täyskäännöksiä.

Elämäni sivusta katsottuna on voinut vaikuttaa kaaokselta ja minä täysin suuntaansa vailla olevalta tuuliviiriltä. Myönnän, CV:ni on ikääni nähden pitkä ja vaiherikas, mutta se kertoo kasvamisen tarinaa. Siellä on se punainen lanka, jonka näkee vasta ajan myötä. Koko ajan on ollut vahva sisäinen ääni, paremminkin tunne, nyt on tehtävä näin, nyt haluan mennä tätä kohti. En ole sitä joka tilanteessa uskaltanut kuulemisesta huolimatta toteuttaa ensimmäisistä merkeistä, jolloin tilanne on yleensä kärjistynyt entisestään ja minut on pakotettu selkä seinää vasten. Uskallatko valita vahvan tunteen, jolle ei ole järkevää perustetta mutta joka tuntuu oikealta vai selitätkö tunteen pois järjellä? Siinä sitä on pohtimista ja myönnän, sen tunteen pohjalta toimiminen vaatii rohkeutta. 

Itselläni keho on mukana erittäin vahvasti ja reagoi mitä erinäisimmin tavoin, kunnes ymmärrän ja teen muutoksia. Aikanaan hektisessä työympäristössä kärsin migreenistä liian pitkiä jaksoja hakien apua akupunktiosta ja homeopatiasta, lopputuloksena irtisanoutuminen ja yllättäen migreeni alkoi helpottaa. Kiitän kehoni viisautta, sen vahva reagointi on monessa tilanteessa alleviivannut muutoksen merkitystä. Ilman sen reagointia olisin tuskin tuntenut tarvetta tehdä niitä rohkeutta vaatineita muutoksia tai jaksanut penkoa elämäni mustia aukkoja niin antaumuksella. Keho kertoo kun sitä uskaltaa kuunnella.

Rohkeus, mistä se tulee ja mihin se välillä katoaa? Pelkoon? Jos teen näin, olenko edelleen hyväksytty, rakastettu? Uskallanko kokeilla omia rajojani, mitä jos epäonnistun? Viime sunnuntaina olin astrologia luennolla, jossa saimme pohtia mm. rohkeutta. Luennoitsija mainitsi neurokirurgi Eben Alexanderin tarinan ja pisti meidät miettimään: Jos aivot ovat täysin todistettavasti toimimattomat ja silti Alexander on pystynyt havaitsemaan ympärillään olevaa, ovatko aivot sittenkään luomakunnan kruunu? Jos aivot saavat virikkeen, idean, käskyn jostain muualta, kenties sielultamme, voimmeko silloin toimia väärin? Onko silloin oikeita ja vääriä ratkaisuja vai ovatko kaikki ratkaisut oikein ja meidän kehityksemme tarvitsemia? Toki muistaen etiikka ja moraali. Itse en ole Alexanderin kirjaa lukenut ja luennosta heränneet ajatukset ovat vielä työstettävinä, mutta kuten Tanhua sanoi, tuntuu hyvin vapauttavalta että olisi vain oikeita valintoja. Syyllisyyden ikuisessa, uuvuttavassa meressä vellominen voisi loppua ja sen viemän energian voisi käyttää paljon tehokkaammin! Rohkeammin!

Jokaisen valinnan kohtaaminen on rohkeuden kysymys, uskallanko toimia toisin, pelottavalla uudella tavalla, vai jatkanko vanhaa? Muuttuuko mikään, ellei uskalla? Voiko jokin mennä huonommaksi? Varsinkin, jos oma olo on ahdistava, keho turhautumisesta kireä, eikö helpottavampaa ole päästää irti vanhasta ja hypätä uuteen? Päätöksen hetkellä minua hirvittää joka kerta, en ole peloton ja uskon että pelko estää uhkarohkeuden. Ratkaisevaa on sen päätöksen jälkeinen tunne. Jos tämä tunne on ilo, pehmeys, helpotus, keveys, maailmoja syleilevä riemu, on päätös ollut oikein. Se on sanoinkuvaamaton tunne! Minä tein sen! Bileet pystyyn ja high five!

Jokainen rohkeuden valinta on askel ulos kuoresta. Kuoresta, johon meidät on tungettu, sovimme siihen tai emme. Itseksi tuleminen, näkyväksi tuleminen tekee kipeää. Kasvuprosessi ei ole helppo mutta se on välttämätön Oman Voiman löytämisen matka Oman Voiman pitämiseen. Uskon, että jokainen on löytänyt itsensä sisimmässään. Uskon, että jokainen meistä tietää oman voimansa, mutta sen käyttöönottaminen pelottaa. Jokainen meistä on suurempi kuin sallimme itsemme olla. Me emme pelkää pienuutta, pelkäämme suuruutta. Kysyn: kumpi tuo sydämeen paloa, iloa elämään, draivia ja energisyyttä, pelko vai rohkeus?

Nelson Mandelan sanoin:

“Syvin pelkomme ei ole, että olemme riittämättömiä. Syvin pelkomme on, että olemme mittaamattoman voimakkaita. Meitä pelottaa oma valomme, ei oma pimeytemme. Kysymme itseltämme, kuka minä olen olemaan loistava, suurenmoinen, lahjakas ja ihmeellinen? Itse asiassa, miksi et olisi sitä? Olet Jumalan lapsi. Se, että leikit pientä, ei palvele maailmaa. Ei ole millään tapaa valistunutta kutistua, että muut ihmiset eivät tuntisi oloaan epävarmaksi lähelläsi. Me synnyimme ilmentämään Jumalan loistoa, joka on sisällämme. Se ei ole vain joissain meistä. Se on meissä kaikissa. Ja kun annamme valomme loistaa, annamme tiedostamattamme muille ihmisille luvan tehdä samoin. Kun vapaudumme omasta pelostamme, läsnäolomme automaattisesti vapauttaa muita.”

Ihanaa pakkaspäivää Sinulle, tuokoon pakkasen kirpeä purevuus hellää rohkeutta!

2 thoughts on “Rohkeudesta

  1. Mahtava teksti; osui ja upposi. Pitää lukea vielä uudestaan. Ehkä mäkin pian rohkaistun ja heittele femmoja! 🙂 Tällä jaksaa ensi viikkoon.

    • Kiitos! ❤ Kiva että herätteli ajatuksia. Uskon, että yksi ihmiselämän tarkoituksesta on rohkeuden opetteleminen ja sitä harjoitellaan koko elämä. Tässä on todettu muutamien kesken, että niitä hetkiä, kun rohkeus näyttäytyy ja huomaa valinneensa uudella tavalla, täytyy oikeasti juhlia! Ne hetket ovat skoolaamisen arvoisia! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s